SE* Willow Field's

Kull 4 - "Himmelsfenomen"
född 20 januari 2016

  • Mirage och Anthelion
    Mirage och Anthelion
  • Mirage och Aurora
    Mirage och Aurora

Mamma Luna

SE*Willow Field's Anemone nemorosa


f 24

Född: 2013-05-09


Testad neg för HCM, FiV, FeLV senast augusti 2015

Pappa Sickan

SE*SuzNoOne's Big Buddha


ds 09 24

Född: 2013-05-31


Testad neg för HCM, FiV, FeLV senast augusti 2015

 VIKT-TABELL
födelse-vikt
 1 v.
 2 v.
 3 v.
4 v.
 5 v.
 6 v.
 7 v.
 8 v.
 9 v.
 10 v.
 11 v.
 12 v.
Aurora borealis (hona)
 120g
224g
  293g
385g
464g
598g
703g
829g
946g
1075g
1208g
1377g
1451g
 Halo (hane)
 110g
  223g
  311g
409g
523g
642g
784g
965g
1140g
1310g
1496g
1730g
1834g
 Corona (hona)
 120g
 
.
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 Anthelion (hane)
 117g
  213g
293g
347g
408g
513g
664g
831g
969g
1102g
1243g
1411g
1515g
 Mirage (hona)
 108g
  207g
290g
395g
490g
592g
719g
886g
1017g
1172g
1331g
1473g
1597g

VECKODAGBOK (inlägg kommer göras ca 1 gång/vecka)

För att se fler bilder på respektive kattunge är det bara att klicka på respektive namn.


13 April. Och så har även denna kull nått 12 veckors ålder. Stora och fina med tonvis av energi, så nu börjar det bli dags att flytta till nya hem.  Imorgon bär det iväg till veterinären för andra vaccinationen, ID-märkning (med den stora nålen!) och besiktning. Håller tummarna för att det går lika bra som förra gången - då var de verkligen exemplariska =)  På fredag/lördag flyttar sen Mirage och Anthelion till sina nya hem, medan Halo får stanna ett tag till då nya familjen först ska iväg på semester, och Aurora kommer ju stanna kvar - och tur är väl det för hjälp vad tomt det skulle bli annars med bara Luna. Hon far nu omkring och leker jaga med ungarna över hela lägenheten - ser ganska roligt ut då hon är så mycket större än dem, men kul har de och rätt vad det är är det någon som flyger upp i knät när man tittar på tv'n för att sekunden senare kasta sig iväg efter det tilltänkta bytet. Nog för att jag kommer sakna dem (det gör man alltid, går inte att komma ifrån!), men lite skönt ska det ändå bli då lugnet i hemmet så sakteliga börjar lägga sig igen... Önskar alla stort lycka till på vägen i de härliga hem de kommer till!


6 April. Så är det nu bara en vecka kvar tills de fyller 12 veckor - vet att det är en kliché, men tiden går verkligen fort. Stora har de blivit, inte minst Halo, som jag var tvungen att väga 2 gånger idag för att vara säker på att vågen vägde rätt, men jodå han har gått upp över 200g senaste veckan! Aurora som är minstingen i gänget är egentligen ganska stor hon också, kommer sannolikt väga kring 1500g vid 12 veckor, vilket inte är illa alls. Mirage har nu hittat sin nya familj där hon kommer få allt stöd och kärlek hon behöver för att utvecklas till en trygg och sällskaplig katt - känns väldigt skönt att hon får det så bra=) Alla fyra håller nu på och hoppar över staketet mellan vardagsrummet och hallen, vilket gör det till lite av ett äventyr varje gång man ska gå in eller ut ur lägenheten, särskilt om Aurora är i närheten - hon är såååå nyfiken, och snabb...! Anthelion börjar bli riktigt stilig, och det är intressant att följa hur hans silver slår igenom allt mer - han har som en gloria runt sig. Men skenet bedrar, han är full av bus - storebror Tippen kommer få fullt upp ;) 


30 Mars. Nu har jag bestämt mig - Aurora stannar och kommer förhoppningsvis gå vidare i avel! Hennes fantastiska personlighet har helt förtrollat mig och jag hoppas att hon ska kunna föra den vidare till sina ungar - vilka fantastiska ungar det kommer bli då. Kommer dock få leta lite efter lämpliga hanar med fina profiler, så kan ungarna förhoppningsvis också få en riktigt fin typ =) Mirage är ett litet hjärtebarn, som är så otroligt söt, men ack så försiktig - det mesta i världen är lite läskigt - fast det är förstås fasligt roligt att leka och jaga, och sen när man är trött är det väl okej om de där tvåbenta kommer och kelar lite för det är ju faktiskt ganska mysigt också! Anthelion fortsätter vara mamma upp i dagen - oj vad han kan springa och busa... medan Halo är pappas pojke, dvs lite lugnare och försiktigare, men alltmer mysig - och så fortsätter han växa så det knakar, når nästan förbi 1500g vid 10 veckors ålder! 


23 Mars. Nu har kattungarna varit ute på sitt allra första äventyr - till veterinären. De var så duktiga och fick beröm av alla för att de var så lugna och lätthanterliga =) Det var till och med så att flera av dem kom till ro och somnade medan vi väntade på veterinären - coola kissar! Mirage och Aurora fick en liten extra koll gällande navelbråck och blåsljud - båda klarade kollen galant - väldigt skönt! Nu ska jag "bara" ta beslut om vem som stannar...så svårt - supersöta och fint rastypiska Mirage, eller tjejen med superhärliga personligheten Aurora - hjälp vad svårt!!! Killarna växer och blir så stiliga, ska bli spännande att se hur stora de blir, särskilt Halo - han har redan en härlig tyngd i kroppen, finns nog en hel del av morfar Herkules där. Vad gäller tjejerna får jag också erkänna mina brister och till fullo efterleva ett av mina motton: erfarenhet ger kunskap... Har gått och grunnat ett tag på huruvida de verkligen är silver och kommit fram till att de INTE är det, misstänker att det är tabby-mönstret (som är nytt för mig) som lurat mig lite. Passade också på att rådfråga en annan uppfödare jag träffade hos veterinären, som höll med om det. Alltså har jag fått bita i det sura äpplet och måste erkänna att jag hade fel - har också ansökt om ändring av EMS-kod i SVERAKs register och nya stamtavlor. 

Dottern här hemma har lyckligt noterat att alla fyra är riktiga mag-gosare, det vill säga att de älskar ligga på rygg och bli kliade på magen à la snyggaste sibbestyle =)


16 Mars. Fortsatt fullt ös här hemma - måste erkänna att jag har hjärtat i halsgroppen dagligen då ungarna far omkring i klösträden, men skickliga är de! Luna är inne i ett ovanligt långt och intensivt löp, så det jamas mycket just nu...men hon tar sig fortfarande tid för ungarna och låter dem dia fast sällan mer än några minuter i taget. Kul är det att se när hon leker med dem -  oj vad små de ser ut då ;) Ungarna fortsätter utveckla sina personligheter och utseenden: Aurora är nog den unge med, i mina ögon sett, mest exemplariska personligheten jag fött upp - hon är oerhört social och hoppar gärna upp i knät, samtidigt som hon är lekfull och rolig att umgås med, men tyvärr har hon ärvt mammas mindre bra huvudform... Å andra sidan har vi Mirage som är väldigt vacker, men tyvärr fortsätter vara lite nervös och tillbakadragen kring oss människor, men leker för fullt med syskonen och gärna jagar vippor. Samtidigt är hon väldigt mysig när hon är lite trött då älskar hon att bli kliad på magen =) Halo är också lite mer försiktig kring oss tvåbenta, men inte lika mycket som Mirage. Han är fortfarande klart störst och har fint utseende. Anthelion är som tidigare en riktigt fartfylld spelevink, som älskar tår...tur att blivande husse är van då Tippen också har en förkärlek för de små "väldoftande utskotten". Nästa vecka är det dags för första vaccinationen - det blir ett äventyr det!


9 Mars. Hjälp vad tiden går fort - redan 7 veckor gamla! Det har egentligen inte hänt så mycket annat än att de fortsätter leka, hoppa, springa, klättra och busa - precis som små kattungar ska =) Idag fick jag en riktig mysstund då först Anthelion hoppade upp i knät och lade sig tillrätta på mina utsträckta ben, och snart därefter kom Aurora som ville ligga på min arm och sova (se bilden ovan) - tänk vad härligt livet är ibland! Halo har haft besök av sina blivande ägare, som även passade på att leka lite med syskonen =) Stamtavlorna har nu kommit, så kattungarna har fått sina registreringsnummer. ID-nummer får de i samband med chippning då de är 12 veckor. Har också fått svar på Auroras och Mirages DNA-tester: båda hade önskad blodgrupp och friska gener gällande två sjukdomar man kan gentesta för (polycystisk njursjukdom och pyruvatkinasbrist), båda är bärare av omönstrat anlag, och Mirage är dessutom bärare av dilution (kan ge blå- eller cremefärgade ungar). Med andra ord är båda utifrån dessa tester lämpliga som avelshonor, men sen finns det ju annat att överväga också, måste erkänna att jag har väldigt svårt att bestämma mig...tur att jag har ett par veckor till på mig! 


2 Mars. 6 veckor gamla och fullt med spring i benen, som blir allt längre - nu börjar de verkligen se ut som små mini-katter! Klösträdet är erövrat under mammas noggranna översyn (se bilder ovan). Skönt att se att Luna är trygg med ungarna, hon kan nu lämna det inhägnade vardagsrummet och sover gärna utanför i hallen eller på den sköna badrumsmattan. Personligheterna fortsätter mejslas fram: Anthelion är den som är allra mest lik mamma Luna, om än mer kelig än hon var i samma ålder, han är så nyfiken på allt och alla: även Aurora har mycket av Luna i sig, men tyr sig betydligt mer till oss människor än vad hon gjorde - väldigt mysigt!: Mirage är fortsatt lite avvaktande och försikigt, men får hon bara tid att vänja sig vid saker/människor så blir även hon trygg och är väldigt mysig - har nu insett att vippan/spöt inte är farligt utan väldigt roligt att jaga och fånga! har dessutom lurvigaste pälsen och ser ut som en liten supersöt pälsboll som far omkring: om Anthelion är mammas pojke så är Halo pappas - stor och stabil med massor av lek men ett lite lugnare grundtempo än syskonen, inte riktigt lika kontaktsökande som Anthelion och Aurora, men människor ändå helt ok. 


24 Februari. Nu har vi haft en massa besök senaste veckan - väldigt roligt! Killarna är tingade och Anthelion kommer få flytta till storebror Tippen i Finspång (som numera också är storebror till en liten två-bent kille!), och Halo till en familj med större barn i Skärblacka då han har en lite lugnare och försiktigare personlighet. Tjejerna är fortfarande under utvärdering fram till ca 10 veckors ålder. Har en härlig kattvan barnfamilj på landet som är först i tur att få tinga den tjej som flyttar. Lite knepigt är det dock då tjejerna har så olika personlighet: Aurora är mamma upp i dagen då hon, liksom Anthelion, är väldigt socialt kontaktsökande och livlig (perfekt för barnfamilj), medan Mirage allt mer visar en försiktigare sida och inte är lika kontaktsökande, dock är hon väldigt lekig och fartfylld när hon sätter den sidan till. Vi får se framöver hur de fortsätter utvecklas. 

Måste erkänna att jag är väldigt stolt över kattungarna den här veckan: alla äter både vått och torrt (men mamma är fortfarande bäst!), och alla lärde sig gå på lådan på bara 2-3 dagar - ett helt fantastiskt gäng!!! De har nu helt lämnat bolådan och springer omkring fritt i vardagsrummet - full rulle med andra ord =)


17 Februari. Senaste veckan har varit riktigt spännande - kattungarna har utvecklats så snabbt (vilket de brukar göra vid 3-4 veckors ålder); nu har de intagit kattungehagen till fullo, de har fått smaka på vanlig mat, och de har börjat kissa själva... Det sista är förstås alltid lite knepigt, men faktiskt har Aurora och Halo båda lyckats gå på lådan själva fast jag ställde in den först i förrgår (då de började kissa) - imponerande! Det är också de två som är mest intresserade av maten - Aurora har fullkomligt älskat baby-moussen från första slicken, har faktiskt aldrig sett någon unge som så snabbt tagit till sig att börja äta som hon. Mirage och Anthelion är lite mer avvaktande till maten, och tycker att det känns bäst att kissa på lakanet än så länge, men det ska nog gå bra att få dem att gå på lådan så småningom. Något som jag glömt att berätta är att Halo spinner så sött när han äter. Det började han med redan för två veckor sen. Tror jag har hört någon mer, men är inte säker på vem av dem det var. Nu har jag tagit emot några av alla kattungeintressenter - väldigt roligt! Önskar att jag kunde klona ungarna så att det fanns en till varje, för det är verkligen seriösa och väldigt trevliga potentiella nya ägare allihop - kommer bli så svårt att välja vilka som får tinga i första hand, och inte minst att meddela alla som får ett mindre roligt besked att de får vänta till nästa gång, eller leta efter ny familjemedlem någon annanstans...

Fick en fantastiskt fin bild av Mirage och Aurora av en av besökarna i veckan - TACK! - har lagt in den ovan i bildserien. 


10 Februari. Nu är det full fart på dem alla fyra! De har fått komma ut i katthagen på em/kväll (då jag kommit hem från jobbet), vilket var lite läskigt i början, men nu undersöker de varje vrå och har även börjat klättra på gallret (hm!). Luna vaktar fortfarande noga över dem, men kan faktiskt lämna dem i hagen en stund för att ta en promenad i lägenheten eller äta lite mat - skönt att hon känner sig trygg med dem där! Snart ska de få tillgång till den hela tiden. Personligheterna börjar så smått utvecklas: just nu är Anthelion och Aurora helt klart de som söker mest kontakt med oss människor och är mest aktiva: Halo fortsätter att ta det lite lugnare och är helt klart vår lilla mini-Buddha (pappa heter ju officiellt Big Buddha!): Mirage är så skön - lugn och trygg, undersöker världen i egen takt. Bilder är som ni märker inte helt lätt att ta - och jag är ingen mästerfotograf, men några bilder får ni även denna vecka. Nästa vecka kommer alla kattungeintressenter på besök, ska bli väldigt roligt - varmt välkomna!


3 Februari. Två veckor gamla och sötare för var dag som går. Äntligen börjar de bli lite mer aktiva, men fortfarande är det mest äta och sova som gäller. Som synes på bilderna har alla öppnat ögonen, Aurora var ju väldigt snabb med det, redan dag 6, men de andra tre följde snart efter dag 9. Luna vaktar fortfarande noga på dem, så är inte helt lätt att ta kort. Veckans stjärna är Anthelion, som agerade professionell fotomodell och levererade en jättefin bild. Mirage är en äkta sibbe, som man ofta hittar liggandes i sköna positioner i bolådan - lyckades fånga en sån där även tungan kan skymtas, så den finns att beskåda på hennes sida. Halo blir alltmer lik pappa Sickan, och har börjat utveckla en "Buddha-mage" (vilken gav Sickan hans officiella namn...). Han har också ett makalöst starkt pip när han önskar - ingen som kan "låna" honom i smyg för Luna! Aurora ser ut att bli riktigt vacker, även om det är lite tidigt för att avgöra det helt än, men hoppas kan man ju alltid... Alla fyra blir allt mer charmiga - finns nog inget sötare än när man ser dem putsa sig själva eller klia sig bakom örat för första gången =) 


Till alla intressenter: hög tid att boka in besök om är intresserad av att tinga någon av dem. Det finns plats för några få besök till. Tider finns vecka 7, möjligen vecka 8 om ingen tid vecka 7 passar. Skicka mail eller sms så fixar vi det.   


27 Januari. En vecka gamla och verkligen supersöta (har bestämt att man får vara partisk som uppfödare...)! Men det är fortfarande tomt efter Corona. Är svårt att vänja sig vid att inte alla ungar klarar sig - man fäster sig väldigt fort vid varje enskild liten individ! Naturen är dock många gånger vis, så Luna och de andra ungarna verkar inte påverkade alls, vilket förstås är skönt. Har försökt ta lite bilder, men det är lättare sagt än gjort då Luna visserligen låter mig hantera ungarna kortare stunder utan att lägga sig i (men observerar noga vad jag gör), men att ta kort...nja där går gränsen! De fyra ungarna som är kvar är alla till synes mycket välmående. De har gått upp helt ok i vikt, men kanske något mindre än vad jag hoppats på. Tror dock det beror på att Luna hade lite problem med förstoppning första dagarna och därför åt mindre, vilket säkert också påverkade mjölken. Nu är hon som vanligt igen och äter bra! Alla ungar har börjat få rund, gosig mage och beter sig som förväntat med tanke på åldern. Roligt att redan nu se, och inte minst höra, olika beteenden/läten hos dem som enskilda individer: Aurora är stark och högljudd (hon har ett mycket speciellt knarrande pip), så även Halo (han låter högst av alla), Mirage är något lugnare fast kan definitivt göra sig hörd om hon inte är nöjd, men lugnast av alla är Anthelion som dessutom har ett svagt ganska hest pipljud. OBS! Även om de har dessa beteenden nu betyder det inte att det är hur de kommer bete sig senare - har sett flera exempel på de som är väldigt lugna i början som blir riktiga busfrön sen, och tvärtom... 

När allt var som sorgligast igår fanns dock ett litet ljus att hålla fast vid - Aurora hade då redan börjat öppna ögonen, vilket syns på hennes bild =) Och ja, till slut har jag hittat några röda strån på Mirages rygg, så även om jag vet att hon genetiskt sett är sköldpadda så har jag nu också fått det bekräftat i fenotypen/pälsen!


26 Januari. Sorgens dag!!! Lilla Corona har hela tiden varit pigg och aktiv (för aktiv?), men haft svårt att gå upp i vikt och senaste två dagarna har det synts att hon halkat efter sina syskon både fysiskt och beteendemässigt. Igår kväll blev hon tydligt sämre och i samband med stödmatning hände det som inte fick hända - hon satte i halsen och lyckades inte återhämta sig från det, utan somnade in i morse =(


22 Januari. Som synes känner jag mig nu säker på könen - men liten brasklapp måste ändå lämnas då naturen har en tendens att spela små spratt ibland... Skulle dock bli förvånad om det visar sig vara på annat sätt än ovan! Namn har de också fått. Temat har fått bli ljusfenomen som kan ses på himlen och tillsammans med min dotter har varje unge fått sitt officiella namn. Googla gärna på namnen, så får ni se många vackra bilder!


20 Januari. Nu är de äntligen här!!! 5 små kattungar födda på natten några timmar in på dygn 67. Förlossningen gick förhållandevis snabbt och lätt på mindre än 2 timmar. Luna mår bra och tar väl hand om sina ungar, även om hon blir lite stressad av att de stundtals piper. Ungarna är jämnstora med bra vikter på 108-120g. Alla är pigga och alerta, och har börjat dia. En första preliminär granskning visar på sannolikt 3 honor och 2 hanar. Honorna är troligtvis rödsilverspotted utan vitt, röd(silver?)tabby med vitt, och svart(silver?)sköldpadda spotted eller tabby utan vitt (inget uppenbart synligt rött). Hanarna är troligtvis rödsilverspotted utan vitt, och röd(silver?)tabby med vitt. Men som sagt det här är preliminär uppfattning och både färg, mönster och kön kan ändras då det syns tydligare när de är lite äldre. Har inte tagit individuella bilder ännu, men det kommer så småningom. Har inte heller bestämt vad de ska heta än...har några olika teman på gång, men bestämmer mig först när jag vet säkert hur många det är av varje kön.